måndag 14 mars 2016

Imorgon säger politikerna i Stockholm ja eller nej till Apples planer på en flaggskeppsbutik i Kungsan #blogg100

Idag blir det jobbrelaterat. Jag har jobbat kväll och inte hunnit med så mycket annat. Dessutom tror jag att det här kan intressera en och annan av er.
Det pågår sedan ett par månader tillbaka en debatt om Kungsträdgården i Stockholm. Hur ska den se ut och fungera framöver? Vad är bra och vad är dåligt idag?

Bakgrunden till denna debatt stavas A P P L E.

Det var nämligen den amerikanska teknikjättens som satte fart på allting när de gick ut med sina planer på en ny flaggskeppsbutik i Stockholm, närmare bestämt på just den plats där restaurangen TGI Fridays ligger idag. I Kungsträdgården alltså, i den ända som vetter mot Hamngatan och NK-kvarteret.

Imorgon ska politikerna i stadsbyggnadsnämnden säga ja eller nej till att låta Apple fortsätta med sina planer. Nuvarande byggnad äger de redan (TGI Fridays), den köpte de nyligen av Stockholms Handelskammare för okänd summa pengar.  Men eftersom Apple vill bygga lite större än vad den gamla detaljplanen tillåter måste allt gå via den vanliga politiska processen och bli ett reguljärt detaljplaneärende.
Om Apple hade nöjt sig med en mindre byggnad hade det kunnat räcka med att lämna in en bygglovsansökan, men även det hade givetvis blivit ett ämne för debatt.

Förändringar på en plats som Kungsträdgården görs inte obemärkt.

Idag fick jag loss lite nya skisser från arkitektbyrån Foster + Partners. Vad tycker ni? Ser det bra ut? Blir det ett lyft för Kungsan och Stockholm City?

Bild: Apple/Foster + Partners

Så här säger stadsbyggnadskontoret om planerna. Via länken kan du också se några fler bilder.

I Facebook-gruppen Stockholm är inte bullerbyn, ett forum för livlig stadsutvecklingsdebatt där de flesta är positivt inställda till att Stockholm utvecklas och bebyggs, har Apples planer mött motstånd faktiskt. Långt ifrån alla är negativa men för att vara just denna Facebook-grupp är det många som tycker att platsen och byggnaden är en dålig kombo och att det leder till en för hög grad av privatisering av Kungsan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar