tisdag 22 mars 2016

Bevakar "borgerlig" demonstration på Kungsholmen #blogg100

Demonstration för BB Sophia.


Det var samling utanför landstingshuset på Kungsholmen idag. Ett hundratal barnmorskor, barnskötare, föräldrar och andra stockholmare gick till politikerna för att överlämna namnunderskrifter med krav på att BB Sophia på Östermalm räddas.
Praktikertjänst, det privata vårdföretaget som drivit BB Sophia, har sagt upp avtalet med landstinget eftersom de inte får affären att gå runt.

Det som gör de här protesterna mer intressanta än många andra liknande protester är att de kan beskrivas som borgerliga. Inte för att alla som demonstrerar skulle rösta borgerligt utan för att det i grunden handlar om ett försvar av en privat utförare som skapat en tajt enhet med hög grad av självbestämmande bland personalen och där kunderna (mammorna och papporna) får känna sig extra väl omhändertagna och lyssnade på.

Anledningen till att BB Sophia funnits är det borgerliga landstingsstyrets införande av Vårdval Förlossning.

När oppositionspolitikerna Dag Larsson (S) och Pia Ortiz Venegas (V) gick ut från landstingshuset för att träffa demonstranterna idag var det ingen av dem som ville hålla med om att BB Sophia i sin nuvarande bör eller kan räddas.

Larsson (S) anser att Vårdval Förlossning aldrig skulle ha införts. Nu går BB Sophia inte att rädda eftersom alla utförare får samma peng för samma jobb. "Om vi inte haft Vårdval Förlossning skulle vi kunna göra ett särskilt avtal med BB Sophia men det är juridiskt omöjligt nu".

Ortiz Venegas (V) ogillar små förlossningsenheter utan vill hellre ha all förlossningsvård i de stora akutsjukhuset, för att det blir "säkrare och bättre". Nöjdheten inom den landstingsdrivna förlossningsvården ska öka genom satsningar på arbetsmiljön, lönerna och personalens självbestämmande.

Ännu rörigare blir det av att det borgerliga landstingsstyret inte heller vill rädda BB Sophia eftersom det är Praktikertjänsts fel att kliniken stängs. Att Praktikertjänst inte klarar av att hålla budget trots att ersättningsmodellen varit känd från början... enough said liksom.

Kort sagt: Inget parti blir the good guys i demonstranternas ögon. Tricky political business.

Jaja, vi får se hur det slutar. Planen är att de drygt 3 000 kvinnor som skulle ha fött barn på BB Sophia ska fördelas på övriga sjukhus i länet när BB Sophis stänger till sommaren.
Det var hur som helst roligt att vara på plats och prata med en massa trevliga och engagerade stockholmare. 

###

Teresa Kuchlers text om bombdådet i Bryssel är fantastiskt bra. Kall och varm på samma gång. Stram på ett sätt att man fattar precis.

###

Pssst... Lena Malmborg, Anna Christofferson och Stina Svensson är tre #blogg100-bloggare värda att hålla koll på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar