torsdag 7 januari 2016

Om begreppet tolerans

Jag tycker den här artikeln "Viss tolerans gynnar rasism" av Hynek Pallas i Svenska Dagbladet häromdagen, är lite lurig. Så här skriver han bland annat:

"Att påpeka för en sverigedemokrat att hen stödjer en rasistisk politik är inte ”stigmatiserande” utan hjälper oss att skydda vissa värden från andra. Du får gärna vara sverigedemokrat – eller revolutionär kommunist – men det finns ingen anledning för oss andra att låtsas som att partiet och politiken du företräder har en tolerant demokratisk agenda som är förenlig med mänskliga rättigheter eller sedan länge framarbetade värderingar i Sverige."

Att vara tolerant mot en åsikt är väl inte samma sak som att gilla den eller låta bli att kritisera den? I ett tolerant samhälle är väl tanken att rasistiska åsikter och annat skit ska få uttryckas så att vi andra kan bemöta och säga emot och att lagvidrigheter kan åtalas, har jag fel?

Varför skulle vi andra "låtsas som att partiet och politiken du företräder har en tolerant demokratisk agenda" bara för att det finns en tolerans för att partiet och politiken existerar?
Det här blir ju hårklyverier i viss mån men både Hynek Pallas och Ivar Arpi är ju inne på tolkning av begreppet tolerans och efter deras artiklar är jag osäker på vad det egentligen betyder.
Eller kanske snarare, vad det betyder för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar