söndag 14 juni 2015

Hårda ord om monarkin #torplife S05E03

Prinsbröllopet har fått mig att börja fundera över monarkin igen.

För några år sedan skrev jag ett blogginlägg om saken som jag till stora delar fortfarande står fast vid. Kontentan är den här: Om vi ska ha monarki måste vi ställa högre krav på kungahuset. För vad får vi i dag? Är det en bra "bang for the buck"?

Nej, säger jag.

Kungen och kungahuset kommer för lätt undan. Inte ens det de ytterst är till för är de särskilt bra på: Att skapa show.
Att det är ett av kungahusets viktigaste syften håller till och med Karin Lennmor, chefredaktör på Svensk Damtidning, med om.

Till och med min snart sexåriga son har gjort samma iakttagelse. När vi bläddrade i dagens Aftonbladet (nästan uteslutande innehåll om gårdagens prinsbröllop) uttryckte han lika delar bestörtning och besvikelser när han fick det kungen och Victoria. De såg ju inte alls kungliga ut!

Kungahuset har bjudit på tre kungliga bröllop på några år nu men vad minns vi? Rörde sig parader på tusen uppklädda karoliner genom Stockholm? Fick vi höra kungen bjuda på pompösa tal till nationen från balkongen på Slottet? Fick vi se kronor, spiror och mantlar? Fick vi höra om det blå blodets vikt och betydelse för Sverige?

Nej, igen.

Kungahuset har det alldeles för lätt. Dessutom skulle det kunna göra en insats för landet på ett bättre sätt än idag.

Jag är inte rojalist. Jag tycker att det är bananas att man kan ärva ett ämbete och att kungen inte ska tilltalas du och har immunitet och så vidare. Men, om majoriteten av svenskarna nu anser att vi ska ha monarki måste vi kunna kräva mer. Det sinnrika i min plan är att den innebär monarkins upplösning, på lite sikt. Varför? För att folket skulle inser det absurda i systemet.

Men först måste alltså kraven på kungahuset höjas. 
För det första, höj apanaget, tvinga kungligheterna att bo på ett slott samt tvinga dem att agera publikt oftare och på ett mer majestätiskt sätt än idag. 
Att blanda det blå blodet med "vanliga" personer av folket, big no no. Victorias bröllop med Daniel och Carl Philips bröllop med Sofia ska aldrig upprepas. Hädanefter är det blått + blått som gäller. Vi är ju redan nu nere på 25 procent blått blod när det gäller Estelle och Leonore med tanke på att Silvia inte är kunglig från början.

Den huvudsakliga uppgiften, näst efter många överdådiga framträdanden, bör vara att agera symbol för Sverige. Alla svenskars gemensamma företrädare, i alla lägen. 
Så är det väl i viss mån redan nu men kungen bör göra det mycket tydligare än idag. Kungen, och sedan Victoria, skulle kunna agera enande tänker jag. De kan åka runt i landet och prata om sig själva och om Sverige och om det fina med ett öppet land som välkomnar alla sorters kulturer och så. Detta skulle öka folkets kärlek till kungafamiljen i samma takt som politikernas dito skulle börja avta. Politikerna skulle ju tycka att var att sticka upp och ta sig friheter.

Den ökade pressen på kungahuset i kombination med ökade skatteutgifter,  bristande respekt från politiker men ökat folkligt stöd skulle bli en krutdurk.

Tids nog skulle förresten folkets stöd minska även det, för vem orkar bry sig om parader och direktsända baler en gång i månaden år efter år. För så skulle det ju bli. Public service främsta uppgift är ju att okritiskt hylla hovet som ni vet.

Spiken i kistan för hela skiten skulle bli nästa generation kungligheters sökande efter en partner. Att de skulle gå med på arrangerade bröllop enkom för att bevara kungahusets blåblodiga arv är helt osannolikt.

##

Vi saknar tv på torpet och har sagt till tvillingarna att det inte finns något internet. Det har gjort underverk med deras förmåga att sysselsätta sig med annat från morgon till kväll. När det krävs en paus lyssnar de på LP-skivor! Bara en sådan sak. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar